Żółciak siarkowy.

  • 11
  • 741

Inne zdjęcia użytkownika

Informacje o zdjęciu

Zdjęcie wykonane: 06.09.2015, 12:58
Aparatem Panasonic, DMC-FZ50
Przesłane 17.11.2015 07:30

Dane EXIF

Szerokość 1032px
Wysokość 690px
Producent Panasonic
Model DMC-FZ50
Data zrobienia zdjęcia 06.09.2015, 12:58

Komentarze

  • 17.11.2015 07:41

    Ładny okaz

  • lidiaizabela

    17.11.2015 08:35

    ładnie

  • dakron1

    17.11.2015 09:50

    czyzby grzybek.. halucynogenny? :)))))

    • jl3044

      17.11.2015 10:39

      @dakron1: Podobno jest to grzyb dla smakoszy. Może być przyrządzany na wiele rozmaitych sposobów. W stanie surowym jest trujący. Dla leśników groźny pasożyt drzew przeważnie liściastych i to najczęściej zdrowych. Ja go nie polecam ale jeśli ktoś jest smakoszem grzybów to życzę smacznego.
      Pozdrawiam.
      .

    • dakron1

      17.11.2015 10:54

      @jl3044:  w necie jest kilka przepisów :)

  • asia1766

    17.11.2015 10:03

    Ładny okaz :)

  • 17.11.2015 10:40

    Nie odważyłbym się go przyrządzić :)

    • dakron1

      17.11.2015 10:52

      @margraf:  to wielki błąd, tu masz przepis Żółciak siarkowy a'la flaczki

      czas przygotowania : ok. 30 minut
      składniki :
      ok. 1 kg żółciaka siarkowego
      1 nieduża marchewka
      1/2 korzenia pietruszki
      kawałeczek korzenia selera
      ok. 4 szkl. bulionu jarzynowego albo jarzynowo mięsnego
      4 ząbki czosnku
      1 czubata łyżka masła
      1 czubata łyżka mąki pszennej
      1 czubata łyżka majeranku
      do smaku - sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra

      grzyb oczyścić i opłukać. Włożyłam do wrzątku i gotowałam 15 minut a następnie odcedziłam. Kiedy nieco ostygł pokroiłam w cienkie paseczki.

      Warzywa oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam pokrojonego grzyba i starte warzywa. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Oprószyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Wlałam zimny bulion. Gotowałam 5 minut. Na koniec doprawiłam flaczki roztartym z odrobiną soli czosnkiem, roztartym w rękach majerankiem i papryką.

    • 17.11.2015 10:54

      @dakron1: Dzięki :)) ...

    • dakron1

      17.11.2015 10:58

      @margraf:  ale podzielisz się wrażeniami.. i pamiętaj.. nie idz w stronę swiatła :))))))))))))))

    • 17.11.2015 11:00

      @dakron1: ... jak przeżyję - podzielę się :)))

  • assa0112

    17.11.2015 16:46

    jest bardzo fotogeniczny!

  • 17.11.2015 21:06

    Wygląda apetycznie,nawet na surowo;)

  • vika38

    18.11.2015 14:41

    Mnie szkoda byłoby pokroić tego pięknisia na flaczki; zamarynowałabym go w całości i postawiła na akwarium; -))

  • aiska

    19.11.2015 23:39

    Taki ładny okaz, że aż szkoda byłoby go zrywać:)))

  • jomil

    20.11.2015 12:44

    to prawda łądny okaz i szkoda go przerabiać-a niech sam umrze piekny i w spokoju

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

Zaloguj się