Zdjęcie wykonane: | 20.02.2008, 03:05 |
Aparatem | Pentax, Optio S6 |
Przesłane | 20.02.2008 08:13 |
Szerokość | 1280px |
Wysokość | 960px |
Producent | Pentax |
Model | Optio S6 |
Data zrobienia zdjęcia | 20.02.2008, 03:05 |
20.02.2008 08:51
Wow! Ale pyszności, aż mi slinka cieknie:-)))
20.02.2008 12:12
ja też chętnie chciałabym dostać przepis
20.02.2008 15:43
Aż ślinka cieknie. Też prosiłabym o przepis.
20.02.2008 16:09
żeby to było bliżej to napewno bym wpadł....
20.02.2008 18:55
juz trzykrotnie probowalam wgrac przepis i sie nie udalo, probuje po raz kolejny :)
20.02.2008 19:00
Przepis
----
skladniki:
- 1 kg maki
-7 dkg drozdzy,
- ok. 0.5 letniego mleka (przewaznie potrzeba troche wiecej)
- 3 zoltka
- 1 cale jajko
- 20 dkg cukru
- szczypta soli
-10 dkg masla lub margaryny (roztopione - dodawac letnie)
- zapach (ja dodaje skorke ze swiezego pomarancza lub cytryny starte na grubej warzywnej tarce)
- troche tluszu do smarowania blaszki
20.02.2008 19:12
Wykonanie:
Zrobic rozczyn z letniego mleka, drozdzy dodajac lyzke cukru i lyzke maki i zostawic w cieple do wyrosniecia.
Na misce w ktorej bedziemy urabiac rozetrzec 3 zoltka + 20 dkg cukru na pulchna mase, dodac sol i zapach. Jak juz rozczyn drozdzowy jest dotowy to polaczyc z zoltkami i dodac przesiana ciepla make. Wyrabiac recznie lub mikserem. Po jakims czasie dodac tluszcz. Wyrabiac az ciasto bedzie odchodzic od reki lub od miski. Trzeba to dobrze wyrobic zeby ciasto nabralo jaknajwiecej powietrza. Przykryc recznikiem i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Jak juz ma podwojna objetosc o ciag dalszy.
20.02.2008 19:17
.... a teraz stolnice lub stol posypac lekko maka i wylozyc ciasto. Mozna to robic np. na dwie porcje. Posypujemy ciasto maka i walkiem rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm, po czym odwrocona szklanka wycinamy krazki.
Te krazki ukladamy na blaszce przetartej olejem i posypanej maka. Pomiedzy krazkami zostawiamy troche miejsca bo jeszcze beda rosly. Znow przykrywamy recznikiem i w cieple pozostawiamy do wyrosniecia. Przynajmniej podwojna a nawet potrojna wielkosc.
Cdn.
20.02.2008 19:20
... a teraz jak juz nasze buleczki wyrosly to smarujemy je rozbitym calym jajkiem +1 bialko uzywajac pedzelka i na wierzch posypujemy makiem lub nasionami sezamu, moze tez byc kruszanka albo tylko posmarowac rozmaconym jajkiem.
Tak przygotowane wkladamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 170 stopni Celsiusza. Buleczki sa gotowe jak maja juz ladny kolor.
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj się
20.02.2008 08:22
mmmm....jeszcze cieplutkie...a jakie chrupiące....a moze przepis podrzucisz :)