Jak wykonywać zdjęcia potraw na talerzu? Praktyczny poradnik

Dzięki dobrze wykonanym zdjęciom potraw, instagramowe konto może przyciągać rzesze obserwujących, nawet jeśli nie jesteś profesjonalnym fotografem. Co zrobić, żeby talerz prezentował się tak samo (a nawet bardziej!) apetycznie na zdjęciu? Przeczytaj i poznaj 7 tajników nowoczesnej fotografii kulinarnej.

Prezentacja jak wykonywać zdjęcia potraw na talerzu: potrawa to kluski śląskie z sosem i czerwoną surówką na białym talerzu Materiał partnera

1. Sięgnij po jakościowy sprzęt

Decydując się na prowadzenie profilu o tematyce kulinarnej, sięgnij po funkcjonalny sprzęt. Pamiętaj jednak, że samo posiadanie jakościowego aparatu nie wystarczy, a tryb automatyczny nie jest gwarantem sukcesu. Zanim sfotografujesz pierwszy talerz, przeczytaj instrukcję – dzięki temu zdjęcia jedzenia nie będą dziełem przypadku.

2. Szukaj inspiracji wśród najlepszych

Zanim znajdziesz własny styl w fotografii kulinarnej, poszukaj inspiracji. Wysokiej jakości zdjęcia potraw (dodatkowo – wykonane z troską o najmniejsze szczegóły!) znajdziesz na przykład tutaj: https://fajnegotowanie.pl/. Wygodny podział kategorii na Kuchnie Świata, rodzaje posiłków i potraw, a także – sposoby ich przyrządzania, sprawi, że szukanie własnej drogi do perfekcyjnych zdjęć będzie prawdziwą przyjemnością.

3. Postaw na światło

Największy wpływ na jakość zdjęć kulinarnych ma światło, a najpiękniejsze fotografie zapewnia naturalne światło dzienne. Robiąc zdjęcia potraw, zaaranżuj miejsce bezpośrednio przy oknie lub (jeśli pogoda sprzyja) – na balkonie. Jeśli okaże się, że w danym momencie światła jest za dużo, skorzystaj z powierzchni, które będą je skutecznie odbijać – mogą to być np. dyfuzory albo blendy, czasem skuteczna okazuje się po prostu firanka.

4. Trzymaj się zasad – pamiętaj o trójpodziale obrazu

Niestety – nie ma dobrych zdjęć bez przestrzegania zasad. Jeśli instagramowe konto ma zapewnić Ci popularność, pamiętaj o trójpodziale obrazu, polegającym na podzieleniu obrazu na trzy równe części (zarówno w poziomie, jak i w pionie), za pomocą prostych linii. Miejsca, w których linie się przecinają, to tzw. Mocne punkty zdjęcia – właśnie tam powinna znaleźć się fotografowana potrawa.

5. Odpowiednio wystylizuj jedzenie

Jeśli chcesz osiągnąć najlepszy efekt, nigdy nie fotografuj porcji, którą zamierzasz zjeść. Ta przygotowana do zdjęcia powinna być odpowiednio mniejsza (dzięki temu wszystkie składniki będą odpowiednio wyeksponowane). Warto także uzupełnić talerz o pasujące dodatki – porcję ziół, liść sałaty albo kilka dojrzałych owoców.

6. Nie zapomnij o gadżetach

W fotografii kulinarnej liczy się nie tylko jedzenie – równie ważne są odpowiednie gadżety. Na zdjęciach doskonale prezentują się minimalistyczne, naczynia o lekko zaokrąglonych brzegach, najlepiej utrzymane w neutralnej kolorystyce, naczynia vintage (warto poszukać ich w kuchni mamy albo babci), stare drewniane deski i nieco zużyte gadżety.

7. Zaaranżuj odpowiednie tło

Jedzenie możesz fotografować niemal na wszystkim. Jeśli nie czujesz się swobodnie w aranżowaniu odpowiedniego tła, postaw na gotowe rozwiązania i sięgnij po profesjonalne tła fotograficzne. Ciekawy efekt zapewnią również lniane lub bawełniane obrusy (głównie haftowane), drewniany blat albo płytki, np. balkonowe.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

Zaloguj się