Jajka ugotowane w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw to pyszne, szybkie danie, które ostatnio podbija nasze stoły. Szakszuka, bo tak nazywa się ta potrawa, przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu, ale z pewnością zagości na dłużej.
Jajka gotowane w pomidorach, czyli szakszuka
Szakszuka to po prostu jajka, gotowane bezpośrednio w sosie z pomidorów i aromatycznych przypraw. Potrawa od stuleci znana jest w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej — w Libii, Tunezji i Izraelu.
Podstawowy przepis zawiera sos ze świeżych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw — pieprzu, soli, oregano oraz opcjonalnie chili i kminu rzymskiego. Jednak recepturę możemy dowolnie modyfikować i wzbogacą o kolejne składniki takie jak świeża słodka papryka, karczochy lub oliwki, a także wędzoną paprykę. Gdy nie mamy czasu na dłuższe gotowanie, świeże pomidory możemy zastąpić pomidorami z puszki.
Jajka w pomidorach — przepis
Do przygotowania szakszuki potrzebujemy:
- 2 jajka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Na głębokiej patelni lub w większym rondlu podgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy, aż staną się szkliste. Teraz dorzucamy przyprawy, aby oddały aromat w ciepłym tłuszczy. Na koniec wlewamy pomidory z puszki. Sos dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego, gotującego się sosu wbijamy dwa jajka tak, żeby białka się nie stykały. Przykrywamy pokrywką i gotujmy ok. 3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtka wciąż pozostaną płynne. Podajemy od razu po ugotowaniu :)
Kiedy podawać szakszukę?
Zaserwuj szakszukę na śniadanie lub brunch. Świetnie nadaje się również na lunch i kolację. Jeżeli szukasz patentu na szybki obiad z niczego, to wybierz jajka w pomidorach. Szakszuka to prosty jednogarnkowy posiłek, który świetnie smakuje i nie drenuje naszych kieszeni
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj się