Oleje tłoczone na zimno w służbie odporności

Jako że zainteresowanie żywnością naturalną stale rośnie, coraz chętniej sięgamy po produkty spożywcze, pochodzące z upraw ekologicznych i niewielkich rodzinnych przedsiębiorstw. Ostatnimi laty, świadomość społeczeństwa w kwestii zdrowia znacząco się podniosła, tym samym uważniej podchodzimy do tego co jemy i bardziej dbamy o stan własnego zdrowia. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż spora część roślin, wykorzystywanych do produkcji wartościowego jedzenia, wykazuje kompleksowe działanie na nasz organizm. Wysokiej jakości skład produktu, gwarantuje bowiem szereg istotnych korzyści dla skóry oraz włosów, a przede wszystkim doskonale wpływa na odporność, chroniąc przed rozmaitymi chorobami. Mówiąc o wspaniałych zaletach żywności naturalnej, warto wspomnieć o olejach tłoczonych na zimno, jak chociażby drogocenny olej z czarnuszki, posiadający mnóstwo pożytecznych właściwości.

Olej z czarnuszki jako antidotum na wszelkie dolegliwości

Ze względu na swój wyrazisty smak, olej z czarnuszki nie każdemu przypadnie do gustu. Ma on zatem swoich wiernych fanów, jak i przeciwników, lecz zdecydowanie opłaca się przymknąć oko na drobne minusy, ponieważ lista pozytywów jest znacznie większa. Konsumenci od dawna zachwycają się skutecznymi wynikami, jakie olej z czarnuszki tłoczony na zimno, odnosi na przykład w walce z alergiami, czy zapaleniem oskrzeli. Cudownie łagodzi też między innymi katar sienny i ułatwia odkrztuszanie. Poza tym wspomaga pracę układu pokarmowego, szczególnie jeśli pijemy go razem z posiłkiem lub tuż po, co pomaga lepiej przyswajać witaminy w nim zawarte. Dodatkowo wewnętrznie przyjmowana, czarnuszka zwiększa produkcję przeciwciał, odpowiedzialnych za zapobieganie chorobom, a co za tym idzie, wzmacnia odporność. Stosowana zaś miejscowo, świetnie koi wszelkiego typu egzemy, świąd i liszaje.

Poprzez proces tłoczenia na zimno, olej zachowuje swoje właściwości odżywcze, czyli głównie: kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Powolne tłoczenie, umożliwia jednocześnie ciągłą kontrolę jakości- niewątpliwy atut małej manufaktury. Prawidłowe magazynowanie oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno, należy natomiast do najważniejszych etapów produkcji, oprócz jego wytwarzania, jak i transportu. Staranne tłoczenie w małych partiach, to recepta na świeżość i gwarancja najwyższej jakości, co przekłada się na zaufanie ze strony kupujących.

Bogactwo olejów tłoczonych na zimno

Wśród olejów pozyskiwanych z roślin, najcenniejsze są te tłoczone na zimno, które to nie mają sobie równych w zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Antybakteryjne i wirusobójcze właściwości olejów, znakomicie sprawdzą się zwłaszcza w miesiącach, kiedy jesteśmy wyjątkowo narażeni na przeziębienia. Dodawanie kilku kropel do posiłku, z całą pewnością zaprocentuje i będziemy mogli cieszyć się zdrowiem przez cały rok.

Poleca się stosować oleje tłoczone na zimno, jak m.in.: olej lniany, z wiesiołka, z amarantusa, ogórecznika lekarskiego, z pestek dyni, ostropestu i wspomniany wyżej olej z czarnuszki. Bez względu na rodzaj, wszystkie służą naszemu organizmowi i razem z dodatkami, nierzadko tworzą na talerzu naprawdę interesujące kompozycje smakowe. Chcąc więc urozmaicić codzienną dietę, wprowadzajmy je śmiało do kuchni, nawet w postaci sosów do pysznych deserów lodowych.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

Zaloguj się